Nu de Wet toekomst pensioenen volop in de uitvoering zit, is de vraag of de data die daarvoor worden gebruikt wel kloppen? Drie aandachtspunten daarbij.
UPO
Allereerst is van belang om te weten dat een Uniform Pensioen Overzicht (UPO) geen juridische status heeft. Het is ‘maar’ een administratieve handeling. De gegevens van het UPO geven dus geen rechten. De echte pensioenrechten kunnen alleen voortvloeien uit de pensioentoezegging, het pensioenreglement. Zelfs als jarenlang te veel pensioen is uitgekeerd, conform het UPO, mag dit teruggevorderd worden op grond van ongerechtvaardigde verrijking. Alleen in een uitzonderingssituatie zal dit niet het geval kunnen zijn. Zeker bij een pensioenfonds is dit ook logisch, immers anders betalen de andere deelnemers daarvoor. Als er te weinig is betaald, komt er uiteraard een nabetaling (inclusief rentevergoeding).
Administratie uitvoerder
Bepalend is dan ook primair de juistheid van de data van de uitvoerder. De werknemer zal zelf dan moeten controleren of deze gegevens juist zijn. Daarvoor heeft hij eigenlijk meer dan het UPO nodig. Als overigens het UPO niet klopt, wil dat niet zeggen dat de onderliggende administratie niet klopt. Dat heeft de AFM inmiddels ook al meer dan eens onderzocht. Als deelnemer heb je uiteraard recht op ‘inzage/kennisneming’ van die gegevens, maar de uitvoerder zal primair ‘moeilijk’ doen om die te geven. En zal dus eerst verwijzen naar het UPO (waar je dus geen rechten aan kunt ontlenen). Desnoods zal een deelnemer dan ook naar de rechter moeten stappen.
Aanlevering gegevens werkgever
Van groot belang voor de juistheid van de data van de uitvoerder, is de aanlevering van de (juiste) gegevens door de werkgever aan de uitvoerder. Dit is immers bepalend voor de administratie van de uitvoerder en vervolgens het UPO. Deze gegevens kunnen normaliter door de werknemer eenvoudig worden gecontroleerd bij de afdeling personeelszaken.
Rol accountant
De rol van de accountant is dan ook om de gang van zaken bij de klanten (werkgevers) goed te controleren en blijvend te bewaken. Niet alleen de juistheid van de liggende data, maar ook de systematische en dynamische aanlevering in de tijd zelf. En zal de accountant een extra controleslag moeten doen, voordat per uiterlijk 2028 de pensioenen bij het pensioenfonds van de werkgever worden ingevaren. Juist omdat dit een eenmalig actie is, is de juistheid van de data ‘op dat moment’ allesbepalend. Aanpassingen doorvoeren daarna zal lastig(er) zijn, omdat het pensioensysteem dan is gewijzigd van ‘opbouw/uitkering’ naar een geïndividualiseerd kapitaal. En het fonds weinig buffers meer heeft om omissies te herstellen en financieren.
West u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact op met &Gommer Pensions Group 013 207 0052 of kijk op : www.gommerpensions.nl
Theo Gommer, telefoon: 013-2070052/06-51449524
E-mail: theogommer@gommerpensions.nl
Website: www.gommerpensions.nl