In een eerder artikel vertelden we u over verzuimpreventie. Een deel van het ziekteverzuim kunt u voorkomen met een aantal simpele verzuimmaatregelen. Die kunt u vandaag nog invoeren en kosten weinig geld. Hieronder een aantal voorbeelden.
Herken signalen van verzuim
Ten eerste is het belangrijk de signalen te herkennen. Merkt u dat een werknemer vaker ziek is? Of gedraagt hij of zij zich ineens heel anders dan normaal? Ga dan het gesprek aan. Zo kunt u langdurig verzuim voorkomen. Een goed gesprek is belangrijk op het moment dat uw werknemer verzuimt, maar ook al daarvoor. Hoe vaak vraag u uw werknemers hoe het écht met ze gaat? Zo laat u zien dat u uw werknemers serieus neemt. En dat u zich oprecht met hen betrokken voelt.
Luisteren en vragen stellen
Een goed gesprek begint met goed luisteren, volgens luisterexpert Corine Jansen. Dat is een kunst op zich. Dit zijn haar tips om uw luisterspier te trainen. Ook goede vragen stellen is lastiger dan het lijkt. Bestsellerauteur Elke Wiss geeft tips voor de .
Gesprek over financiële stress
Vind u het soms lastig om een gesprek te beginnen over een gevoelig onderwerp, zoals financiële stress? Dat is toch belangrijk. Het speelt namelijk vaker dan u denkt, en kan leiden tot verzuim. Het is belangrijk om uw werknemer niet ter verantwoording te roepen. Expert Nadja Jungmann geeft tips hoe u zo’n gesprek aan kunt pakken.
Waardering uiten
Ook oprechte waardering uiten voor uw werknemers doet wonderen. Want werknemers die zich gewaardeerd voelen, verzuim minder. Geef bijvoorbeeld oprechte en concrete complimenten. En toon ook uw waardering, als het even tegenzit. Ook kansen voor persoonlijke ontwikkeling zijn een vorm van waardering. Bied bijvoorbeeld het volgen van een cursus of opleiding aan.
Stimuleer beweging en gezonde voeding
Werknemers die gezond eten en regelmatig bewegen, zitten beter in hun vel – fysiek én mentaal. En dat vermindert de kans dat ze ziek zijn. Hoe u daar als werkgever een bijdrage aan levert? Bijvoorbeeld door uw werknemers te motiveren om in beweging te komen. Ook gezonde voeding kunt u stimuleren, zonder ze iets op te dringen. Zo maak u het werknemers makkelijker om gezonde keuzes te maken.
Wat moet u verder weten over verzuimpreventie?
Verzuimpreventie is nooit ‘af’. Het is verstandig altijd alert te zijn op signalen van (dreigend) verzuim. Maar door problemen op tijd te signaleren kunt u langdurig ziekteverzuim voorkomen. En vergeet niet: verzuimpreventie is misschien een investering, maar het bespaart u ook veel tijd, energie en geld. En het levert u vooral een heleboel op: energieke, fitte en gezellige medewerkers. Wie wil dat nou niet?
Voor Novak-leden is er een speciaal aanbod om zich te verzekeren tegen verzuim, met onder andere korting op de premie. Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met uw verzekeringsadviseur.